Resevaccinering.se

Vaccin inför fotbolls-EM i Frankrike

fotbollsemvaccin

Under en månads tid kommer Europas nationer samlas och dela glädje, sorg och kärlek. Endast för en sak – fotboll. I tio olika arenor, i tio olika städer runt om i världsnationen Frankrike kommer 24 nationer med sammanlagt 552 spelare tävla om titeln Europa Mästare. Fotboll sägs vara världens största sport och har spelats i årtal, så länge man kan minnas. Det är även en stor grej att sitta i publiken och heja fram sin nation eller sitt lag, inte bara att spela sporten. Då olika nationer samlas ökar risken för att sjukdomar och smittor sprids.

Några av Europas länder som kommer att delta har en stor spridning av bland annat hepatit B, även hepatit A. Även rabies och fästingar som det behvös vaccin för. Fotbollsspelarna behöver vara noga med att vara friska och vaccinerade i samband med eventet. Just spelarna svettas, har närkontakt och kan skada sig så t.ex. blod är inte alls lustig i tuffa matcher. Därför är risken stor att just dessa är mottagliga för smittor. Dessa måste ses över och därmed kan en resa till EM bli en dyr histora för vissa fotbollsspelare som kan få stå för vaccin och medicin på egen hand. Här är de vaccinen som behövs mot de vanligaste smittorna eller de med störst chans att sprids ut i några deltagande länder:

Albanien: Hepatit A & B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Även Kolera (Dukoral) samt vaccin mot fästingencefalit, rabies och gulsot.

Rumänien: Hepatit A & B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över.

Ryssland: Hepatit A & B, Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Japansk encefalit, tuberkulos och vaccin mot fästingencefalit.

Slovakien: Hepatit B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Vaccin mot fästingencefalit och rabies.

Ukraina: Hepatit A & B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Vaccin mot kolera, fästingencefalit och rabies.

Belgien: Hepatit B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Vaccin mot rabies och meningokocker.

Ungern: Hepatit B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Vaccin mot fästingencefalit och rabies.

Österrike: Hepatit B. Polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna behöver ses över. Vaccin mot fästingencefalit och rabies.

Obligatorisk vaccination:

För att resa in i EM:s värdnation Frankrike krävs inga obligatoriska vaccinationer för att göra inresa i landet. Däremot barn och ungdomar som inte haft eller tidigare blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller röda hund bör vaccineras mot dessa sjukdomar inför fotbolls-EM.

Paris/Stadsmiljö:

Fotbollsmatcherna kommer att spelas i olika arenor runt om i tio olika städer i Frankrike. Det är städerna Paris, Bordeaux, Saint-Denis, Marseille, Lyon, Villeneuve-d’Ascq (Lille), Lens, Saint-Étienne, Toulouse och Nice som står som huvudvärd för spelarnas scen. I storstäderna skiljer det sin inte mycket från vad som rekomenderas för landet i stort. Dock bör polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna uppmärksammas för fotbollspelarna lite extra.

Landsbygdsmiljö/Långtidsvistelse:

Matcherna kommer inte spelas på landsbygden utan kommer hållas i städerna. Om någon nationen eller publiken bestämmer sig för att besöka Frankrikes landsbygd, resa runt eller stanna längre än vad eventet håller på så bör också vara medvetna om vaccinationerna för polio, stelkramp och difteri.

Övrigt:

Vid alla stora event, precis som fotbolls-EM är det viktigt att vara medveten om risken för spridning av sjukdomar och smittor. När det också innebör att resa till andra länder är det riktigt viktigt. Vi vet tyvärr aldrig vad andra människor har varit eller bär på för smittor eller sjukdomar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *