Resevaccinering.se

Vilket vaccin för Brasilien

amazonas

Eftersom Brasilien är ett extremt stort land med väldigt skiftande natur och miljö så kan det vara väldigt olikt vad som kan krävas i vaccinationsväg vi inresa till landet. Vi kommer här kolla överskådligt på vad som oftast gäller, men ska du åka till ett specifikt mindre ställe som inte är nämnt så är det såklart bra att kontakta din vaccinationscentral för att få den specifika information som du kan behöva.

Obligatorisk vaccination:

Har du nyligen besökt ett land där Gula febern finns kan vaccinationsintyg från myndigheterna vid inresa krävas.

São Paulo/Rio de Janeiro/Stadsmiljö:

Hepatit A rekommenderas för alla resenärer som ska åka in till landet, oavsett om det är stads- eller landsbygdsmiljö. Hepatit B rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor, eller om chansen finns att bli smittad via sexuell relation eller kontakt med sprutor. Om du kommer äta på enkla restauranger utanför turistområdena eller stanna en längre tid rekommenderas Tyfoidvaccinet. Se över om påfyllnadsdoser från det svenska barnvaccinationsprogrammet kan behövas, t.ex. mot difteri, stelkramp, polio, mässling, röda hund och påssjuka.

Landsbygdsmiljö/Amazonas/Backpacking:

För vistelse i landsbygden rekommenderas Hepatit A och B till alla resenärer. Vaccin mot Gula febern rekommenderas om du ska göra en resa i Amazonas, Minas Gerais eller de populära Iguazúfallen vid gränsen till Argentina. Vid kustområdena finns dock inte Gula febern rapporterat. Risken för Malaria är väldigt liten i Brasilien, men de få områdena som har malaria är Amazon-staterna. Därför rekommenderas inte läkemedel mot malaria, utan vanligt skydd mot myggor bör räcka. Vaccin mot Tuberkulos rekommenderas att kolla över om du ska bo på landsbygden med ortsbefolkningen i mer än 6 månader. I områdena mot atlantkusten kan maneter och sjöborrar ibland förekomma, så var uppmärksam om ni ska bada i havet. I Amazonas och mot den Argentinska gränsen förekommer många farliga djur, allt ifrån krokodiler, ormar, spindlar och andra giftiga insekter och plantor så var försiktig och se till att veta var närmsta central för motgift är för vissa giftsorter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *