Resevaccinering.se

Vilket vaccin för Indien

indien

Obligatorisk vaccination:

Vid inresa till Indien så kan Gula Febern-vaccination krävas om du anländer från vissa speciella länder från Afrika eller Sydamerika.

Mumbai/Delhi/Stadsmiljö:

I stadsmiljö så rekommenderas Hepatit A till alla resenärer. Hepatit B rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor  eller om du har chansen att bli smittat med Hepatit B under sexuella relationer eller vid kontakt av sprutor och nålar. Alla städer är i princip malariafria, men tyfoid rekommenderas om du stannar i mer än tre veckor och äter på enkla lokala matställen.

 

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Är du ute och backpackar eller bor på landet en tid så rekommenderas även här Hepatit A och B. I Indien så finns risk för japansk hjärninflammation under olika delar av året. I norra Indien är risken för sjukdomen större mellan juli till december, i mellersta Indien mellan maj till december och i södra Indien mellan augusti till januari. Det är störst chans att få det på landsbygden och vaccin rekommenderas om du ska stanna en längre tid på landsbygden och vistas ute nattetid. Kolera rekommenderas om du mer än tre månader ska leva med lokalbefolkningen i områden där kolera finns närvarande. Risken för malaria är störst i de nordöstra och östra delarna, i gräns till Bangladesh. Det finns även större chans att bli smittad på Adaman och Nicobaröarna som ligger utanför Bangladesh kust. Delstaten Karnataka i den södra delen där staden Bangalore ligger har även den en större malariahalt, men bara på landsbygden. Tuberkolos rekommenderas om du ska bo med lokalbefolkning i längre än 6 månader och Polio bör ses över om du ska åka till poliosmittade områden, kolla med din lokala vaccinationscentral vad som gäller för dit just du ska åka.

 

Övrigt:

Många djur i Indien har rabies, så undvik att klappa hundar och andra djur som springer löst. Tänk även på att Indien har vänstertrafik, så kolla åt båda hållen innan du korsar gatan. Många svenskar får också turistdiarré när de åker till Indien, det viktigaste att tänka på här är att dricka så mycket som möjligt, fastän det går “rakt igenom”. Kroppen behöver vätska, så sök dig till ett svalt rum och drick mycket vätska.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *