Resevaccinering.se

Vilket vaccin för Indonesien

indonesia_beaches

Obligatorisk vaccination:

Som många andra länder i världen kräver myndigheterna i Indonesien även ett vaccinationsintyg mot gula febern om du besökt vissa länder i Sydamerika och Afrika. Mer info om vilka specifika länder det handlar om kan du hitta på din vaccinationsmottagning.

Jakarta/Medan/Stadsmiljö:

Hepatit A rekommenderas till alla resenärer som kommer till landet. Hepatit B kan behövas om du stannar i mer än tre veckor eller kommer vara i risken att bli smittad av Hepatit B via en sexuell relation eller vid kontakt vid sprutor/tatueringar. Tyfoid kan behövas utifall du stannar i mer än tre veckor och äter på matställen utanför turistområden. Se gärna över ditt skydd som du får genom det svenska barnvaccinationsprogrammet, där du blev skyddad mot difteri, stelkramp och polio. Det kan behövas en påfyllning beroende på hur din resa ser ut, detta kan din lokala vaccinationscentral svara på.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Risker för mer seriösa sjukdomar finns i Indonesien fastän de håller relativt låg risk. Japansk hjärninflammation kan behöva vaccin om du ska stanna på landsbygden nattetid då myggorna kommer ut under en längre tid. Alla öar från Bali och västerut har extremt låg risk för malaria men myggmedel och långärmat kan ändå rekommenderas. Öster om Bali, från Lombok och österut så ökar risken lite och är här kan läkemedel mot malaria rekommenderas om du kommer stanna utomhus och på landsbygden under längre tid. Tuberkolosvaccin är endast aktuellt om du bor med landsbefolkningen i mer än 6 månader.

Övrigt:

Bergsklättring som är väldigt populärt på Bali kan ge oanade effekter och höjdsjuka. Känner du att du börjar må illa, känner dig svag och har huvudvärk så kan det vara höjdsjuka som spelar in och det är då viktigt att inte klättra högre upp. Rabies finns utspritt i Indonesien så undvik att klappa djur och att inte vistas för mycket bland djur. Trafiken i Indonesien kan ses som ganska “vild” så det är därför viktigt att vara extra försiktig att gå över gatan, även om det är vid rödljus som ofta inte har så stor betydelse i landet. Tänk även på att det är vänstertrafik så att du kollar en extra gång åt “rätt” håll.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *