Resevaccinering.se

Vilket vaccin för Peru

Peru

Obligatorisk vaccination:

Vaccinationsintyg mot Gula Febern kan krävas om du besökt länder där sjukdomen kan finnas. Den rekommenderas även starkt om du ska besöka Amazon-området i Peru där sjukdomen finns.

Lima/Arequipa/Stadsmiljö:

Som med de flesta länder så rekommenderas Hepatit A för alla resande, och även Hepatit B vaccin rekommenderas om du ska stanna i mer än tre veckor eller kan få sjukdomen under en sexuell relation/eller vid tatuering. Äter du på enkla matställen utanför de vanliga turistområdena kan Tyfiod-vaccin rekommenderas, eller att äta på mer turistvänliga restauranger.

Landsbygdsmiljö/Machu Picchu/Backpacking:

Backpacking i Peru är väldigt populärt då landet erbjudet magiska vyer och häftiga tempel runt om i landet. Machu Picchu är väldigt populärt, så här är vad som gäller för dig som ska kroka på dig ryggsäcken. Risk för Gula Febern finns i Amazon-delarna av landet, och rekommenderas då det kan vara långt till närmsta sjukhus. Malaria finns fastän inte så utbrett, och läkemedel rekommenderas bara om du stannar på landsbygden i mer än en vecka. Annars rekommenderas det att använda långa klädet och myggstift. Ska du leva på landsbygden med befolkningen så kan även Tuberkulos vara värt att se över, men oftast behövs det inte. Självklart så rekommenderas Hepatit A och B också.

Övrigt:

Ska du vistas på höga höjder i Anderna så bör du tänka på att över 2500 meter så måste kroppen anpassa sig till höjden, annars kan du få höjdsjukan. Du kan behöva stanna i några dagar på samma höjd om du känner dig dålig. Det finns läkemedel som hjälper hålla besvären av höjdsjuka nere. Populära destinationen Machu Picchu ligger på 2450 meter höjd, och för de flesta behövs inget läkemedel för att ta sig dit. Undvik även att klappa hundar och djur då rabies finns utbrett i landet. Trafiken i Peru skördar också många liv varje år, så var extra säker i trafiken och sitt på säkra platser i fordonen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *