Resevaccinering.se

Vilket vaccin för Sydafrika

solnedgång-sydafrika

Under det Europeiska höst- och vinterhalvåret är det många svenskar som flyr till varmare breddgrader. Många blickar söderut tänker på Sydafrika och de härliga savannerna i nationalparken Kruger, men vad är det egentligen som gäller vaccinationsmässigt i landet? Det beror såklart på vart du ska röra dig, om det är stadsmiljö, landsbygd eller stenhård backpacking i naturen.

Obligatorisk vaccination:

Vid inresa från vissa Afrikanska och Sydamerikanska länder så kan det krävas vaccination mot Gula Febern. I februari 2015 hävdes vaccinationsintyg mot gula febern mot ett flertalet afrikanska länder, bland annat: Tanzania, Zambia, Botswana, Somalia, Eritrea och Sao Tomé och Principe. För de övriga länderna krävs idag vaccinationsintyg. Hepatit A rekommenderas för alla resenärer.

Johannesburg/Kapstaden/Stadsmiljö:

Polio- och stelkrampsvaccin bör ses över med din vaccinationscentral innan avresa. Hepatit B rekommenderas om du stannar i mer än tre veckor i landet eller om du riskerar att bli smittad genom kontakt av sprutor eller tatueringar. Även vid chans av sexuell relation rekommenderas Hepatit B. I stadsmiljö är risken för Malaria väldigt låg eller obefintlig. I stadsmiljö rekommenderas inte att ta malariatabletter utan istället använda myggspray och täckande kläder om det finns myggor i närheten. Se till att hotellrum har myggnät och fläkt/luftkonditionering och även myggnät runt sängen kan vara att föredra.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Som i stadsmiljö rekommenderas polio- och stelkrampsvaccin att ses över och Hepatit B vid vistelse över tre veckor eller vid chans av sexuell relation eller nålar & tatuering. I den populära Kruger nationalparken som ligger i den norra delen av landet där du kan se elefanter, lejon, giraffer, antiloper och mycket mer finns risk för malaria framför allt under oktober fram till maj. Om du är i isolerad landsbygd där malaria kan förekomma och sjukvård är mer än ett dygn bort så rekommenderas malarialäkemedel. Kommer du leva med ortsbefolkning i mer ä 6 månader så rekommenderas även vaccin mot Tuberkulos och om du stannar i mer än tre veckor med ortsbefolkning eller äter på restauranger utanför turiststråken så rekommenderas även vaccin för Tyfoid. Om du kommer att vistas i närheten av djur eller stannar i riskområden för rabier så kan det vara bra att se över rabiesvaccin också.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *