Hoppa till innehåll
Home » Allmänt om vaccinering

Allmänt om vaccinering

Vaccinering

Mycket kan hända då man är på resande fot och det är oftast bättre att ta det osäkra före det osäkra. Ska du på en resa är det alltid rekommenderat att kolla upp vilka vaccin du kan tänkas behöva och det gäller inte uteslutande exotiska länder i fjärran östern. Faktum är att du rekommenderas vaccinera dig även om du ska resa inom Europa. Vissa europeiska länder kräver till och med intyg på att du har vaccin för att pasera gränsen. Ett exempel är Malta och Albanien som tidigare krävt bevis för vaccination om du beöskt Afrika eller Sydamerika, annars släpper de inte in dig i landet.

Ska du resa inom Europa rekommenderas du vaccinera dig mot Hepatit A, Hepatit B i de flesta länder. Ska du stanna en lägre tidsperiod rekommenderas även vaccin mot Tuberkulos och Tyfoidfeber för att vara helt säker. Dessa sjukdommar är även viktiga att vaccinera sig mot om man ska resa inom Asien.

För resor till Asien är ett bra komplement vaccin mot Japansk hjärninflammation, inte minst om man ska övernatta på landsbygden, likaså vaccin mot malaria.

Är du vaccinerad mot ovan sjukdomar så har du ett gott skydd även i de större delarna av Sydamerika och Afrika. För längre resor rekommenderas även vaccin mot kolera som tyvärr även är vanilgt i indien. Det kan tyckas vara många sjukdomar att vaccinera sig mot men oftas räcker dem en hel livstid.

Vaccinen är olika dyra så kolla härna mellan några olika vårdcentraler om priset skiljer sig, även privata alternativ kan vara prisvärda i sammanhanget.

De flesta sjukdomar smittar vi myggor, vatten eller livsmedel och även sexuell kontakt. Hepatit A och B är vanligast där A-varianten är den lindrigaste. Symptom för de båda hepatit versionerna liknar varandra. Även om du är vaccinerad bör du hålla koll på symptomen illmående, kräkningar, feber och trötthet i kombination med att dina ögonvitor gulnar.

Japansk hjärninflammation som även kallas japansk encefalit är ett virus som smittar via myggor och trots sitt namn ganska ovanlig i just japan. Destu vanligare är sjukdomen i Vietnam och Indien. Symptomen liknar en influensa där förvirring och förlamningar inte är helt ovanliga. Enligt källor får 96 pricent av de som tar vaccin ett bra skydd efter första dosen men kan även uppleva vissa bieffekter i samband med vaccination såsom muskelvärk och utslag.

Gula febern är en annan sjukdom med ett obehaligt namn vars symptom likt hepatit a och b också kan ge gula ögonvitor. Det är möjlgit att vaccinera sig och även om smittorisken är låg rekommenderas vaccin vid resa i länder där sjukdomen är vanlig. Vaccinering skyddar dig i nittion fall av tjugo och ger skydd i upp till tio år.

Vaccine injection procedure