Hoppa till innehåll

Sjukdomar

I Sverige är vi förskonade mot många av de mest allvarliga sjukdomarna som ständigt skördar oskyldiga liv. Men i och med den ökade globaliseringen så utsätts vi för allt fler och större risker vid vårt resande. År 2013 gjorde vi Sverige över 13 miljoner resor utomlands där vi hade minst en övernattning. Många av de här resorna sker inte till länder där smittorna härjar men på populära resmål som Thailand utsätts vi för bland annat för den allvarliga denguefeber, malaria och japansk hjärnhinneinflammation. För att minska risken att bli sjuk rekommenderar vi vaccinering till de flesta länder som går åt lite mer sydliga breddgrader.

Hepatit A och B

Hepatit A och Hepatit B är vanliga sjukdomar som finns världen över och drabbar levern. Man får en allvarlig inflammation Man blir smittad av förorenad avföring som man får i sig genom mat och dryck. Hepatit B smittar genom blod och sex men det finns även en risk med saliv, tatueringar, piercing och akupunktur där man kan utsättas för smittan. Det finns bra vaccin som ger ett bra skydd mot både hepatit A och B som man rekommenderas att ta vid utlandsresor.

Malaria

Malaria är en väldigt allvarlig sjukdom som man får genom att myggor för över parasiter till vårt blod när de suger blod. Efter att man blivit stucken av en smittad mygga kan det ta upp till en månad innan det börjar bryta ut men ofta börjar symptomen visa sig redan efter en vecka. Ibland kan det dröja flera år men det är rätt ovanligt. Det bästa sättet att undvika bli smittad är så klart att skydda sig mot mygg genom myggmedel och sätta för sina fönster och dörrar med myggnät. Smittorisken är som störst i tropiska Afrika. Det finns tabletter som förebygger malaria och som man rekommenderas att börja äta 1-3 veckor innan avresa. Kontakta din läkare för att få mer information om hur du ska skydda dig.

Kolera

Kolera är en väldigt smittsam tarmsjukdom som orsakas av bakterier. Sjukdomsförloppet kan ofta vara väldigt aggressivt med väldigt kraftiga diarréer med en akut vätskeförlust som följd. Om du inte får dropp inom ett dygn så leder sjukdomen väldigt ofta till döden på grund av den kraftiga vätskeförlusten. Man smittas ofta genom förorenat vatten då bakterien är väldigt duktig på att överleva en längre tid i kallt vatten. Därför är det viktigt att vara nog med att inte dricka kranvatten utomlands. Vaccin finns och ska tas vid länder där man riskerar att utsättas för smitta. Kontakta din vårdcentral för mer information.

Denguefeber

 

Denguefebern är en allvarlig infektion som sprids genom myggor och visar sig genom feber, huvudvärk, utslag och en kraft muskel- och ledvärk. Många beskriver smärtan så passa allvarlig så att det liknas med att bryta ett ben. Det finns ingen direkt behandling för denguefeber och inget direkt vaccin utan det gäller att skydda sig från myggbett helt enkelt. Om du skulle bli sjuk ska du alltid vända till till sjukvården för att få hjälp.

Scientist examines malaria virus on petri dish in laboratory, conceptual image