Vilket vaccin för Bolivia

post thumb
Vilket Vaccin För Bolivia
by Sebastian/ on 18 Feb 2021

Vilket vaccin för Bolivia

Bolivia är tillsammans med Paraguay det enda landet i Sydamerika utan kustremsa. Landet ligger i den västra delen av världsdelen och en stor del ligger på hög höjd i bergskedjan Anderna. I norr och öster gränsar landet mot Amazonas och regnskogen och i väst mot Peru, Chile och så småningom havet.

Obligatorisk vaccination:

Har du besökt andra länder i Sydamerika eller Afrika där sjukdomen Gula Febern finns måste du ha ett vaccinationsintyg för att komma in i landet. Även vaccin mot Gula Febern rekommenderas i vissa delar av Bolivia.

La Paz/Cochabamba/Stadsmiljö:

De vaccin som rekommenderas för alla resenärer är mot Hepatit A. Ska du stanna mer än tre veckor eller kan bli smittad av Hepatit B vid en sexuell relation, vid kontakt vid sprutor eller tatuering så rekommenderas även vaccin mot Hepatit B. Tyfoid finns så vaccin mot detta rekommenderas om du stannar över tre veckor eller äter på lokala restauranger där viruset kan finnas i maten.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Bolivia är självklart ett land som många människor backpackar eller reser igenom, och detta medför fler risker. I nordöst mot Amazonas och djungeln så rekommenderas vaccination mot gula febern vilket kan bli en livshotande sjukdom. Malaria finns i landet men det är ytterst små chanser att bli drabbad. Det finns mest i nord och öst mot gränserna mot Brasilien och Paraguay. Malaria finns bara under 2300 meters höjd, och större delarna av landet ligger över detta. Ska du dock övernatta utomhus under denna höjd kan det vara värt att kolla med din vaccinationscentral om det behövs. Kommer du spendera lång tid i landet, mer än 6 månader, med ortsbefolkningen så kan skydd mot tuberkulos behövas.

Övrigt:

Vissa vaccin behövs i dubbla doser med lång tid emellan, så var ute i god tid och rådgör med din vaccinationscentra en lång tid innan avresa för att vara säker på att du hinner få de skydd du behöver. Bolivia ligger även på hög höjd, så höjdsjuka kan drabba många om en stiger i höjd för snabbt. Detta sker oftast över 2500 meter. Skulle du tro dig ha höjdsjuka, stanna omedelbart, gå ner ett par meter och testa sedan att gå upp igen. Känner du symptom av höjdsjuka igen så börja din nedgång, höjdsjuka kan nämligen vara livshotande.