Senaste inläggen

Vaccin Oceanien
Det här gäller för vaccination i Oceanien
by Sebastian/ on 15 Aug 2023

Det här gäller för vaccination i Oceanien

Har du planerat i en resa till Oceanien den närmaste tiden? Det inkluderar områden som Nya Zealand, Australien, Fiji eller Tahiti. I denna artikel kommer vi gå igenom vad som gäller för resevaccinering i Oceanien, så du kan vara så väl förberedd som möjligt. Kom ihåg att detta bara är rekommendationer och att du själv måste avgöra vad som är lämpligt för dig. Du kan också höra med en läkare i din närhet vad som är lämpligt i ditt fall.

Boka Vaccin
Boka Vaccin
by Sebastian/ on 10 Feb 2023

Boka Vaccin

De flesta länderna kräver vaccination mot vissa sjukdomar när du skall besöka dem. Det är vanligt att länder i Sydamerika, Asien och Afrika kräver vaccination mot framförallt gula febern. Detta är särskilt viktigt om du har besökt ett land där sjukdomen förekommer. Givetvis finns det även andra vaccinationer som du bör ta när du skall ut och resa. Men en sak har de flesta vaccinationer gemensamt och det är att du måste boka vaccin.

Vaccin För Resa I Europa
Vaccin för resa i Europa
by Sebastian/ on 26 Oct 2022

Vaccin för resa i Europa

Så här efter pandemin kanske du undrar om du behöver vaccin för resa i Europa. De flesta länder har nu släppt på sina restriktioner och ställer inget krav på att du ska vara vaccinerad mot COVID-19. Däremot kan det vara väldigt bra att göra en gammaglobulin vaccination. Det är något som skyddar dig mot hepatit A. Många gör det som de ska åka till länder som Grekland, Turkiet eller Spanien.

Stelkramp Vaccin
Stelkramp vaccin
by Sebastian/ on 16 Aug 2022

Stelkramp vaccin

Stelkramp vaccin ingår sedan 1940-talet i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. Vaccinet ger ett bra skydd mot den bakterie som finns i bland annat jord och smuts som kan orsaka stelkramp. Vaccinet ges med ett antal års mellanrum under barndomen och skyddar sen hela livet. Sedan 2007 så ges en femte dos till de som är i 15-årsåldern. Den som av någon anledning inte fått vaccinet under barn- och ungdomen, men ska besöka ett område där stelkramp är utbrett, kan i vissa fall få stelkrampsvaccin som ett resevaccin.

Vaccinpass Sverige
Krävs det ett vaccinpass Sverige?
by Sebastian/ on 04 Jul 2022

Krävs det ett vaccinpass Sverige?

Det råder fortfarande viss oklarhet om vad som gäller angående resevaccin och vaccinpass Sverige. Kan du komma in i Sverige om du inte är vaccinerad? Och vad gäller om du vill resa utomlands. Vissa länder som till exempel USA har fortfarande ganska stränga regler. Där måste du först ladda ner vaccinpass och visa upp när du ska in i landet. Kolla upp vad om gäller för just din destination innan resa.

Denguefebern Vaccin
Kan jag ta denguefebern vaccin?
by Sebastian/ on 03 Mar 2022

Kan jag ta denguefebern vaccin?

Denguefeber är en sjukdom som vi turligt nog är förskonade från här i Sverige. Däremot förekommer den ofta i Afrika och delar av Asien. Därför kanske du undrar hur det fungerar med en vaccinering resa? Just nu är det inte möjligt att få ett denguefebern vaccin som turist. Det används istället för att vaccinera barn i länder där det förekommer. Du kan dock göra andra saker för att skydda dig.

Vaccin På Kryssning I Karibien
Vaccin på kryssning i Karibien
by Sebastian/ on 19 Aug 2021

Vaccin på kryssning i Karibien

Kryssningar i det Karibiska havet blir bara mer och mer populära för varje år som går, och horisonterna vidgas mer och mer. De vanligaste kryssningarna brukar starta i Florida, USA och fortsätta till Bahamas, Puerto Rico, Brittiska Jungfruöarna, Martinique och eventuellt Curacao och Aruba. Dock börjar det bli populärt att stanna till vid mindre turistiga öar såsom Haiti, Kuba, Dominikanska Republiken, St Lucia, och Jamaica. På vissa utav de här öarna så är det mer vaccin som rekommenderas än de andra öarna runtom.

Vilket Vaccin För Hawaii
Vilket vaccin för Hawaii
by Sebastian/ on 05 Aug 2021

Vilket vaccin för Hawaii

Hawaii är hetare än någonsin! När Vagabond listade årets 25 bästa resemål kom Hawaii på en tredje plats. Surfparadiset som var särskilt populärt på 80-talet är tillbaka – och det är bättre än någonsin. “Nya” Hawaii fokuserar på de goda värdena: ekoturism, bra mat och hawiiansk kultur. Hit kan du dessutom resa året runt! Obligatorisk vaccination: För inresa till Hawaii krävs inga obligatoriska vaccinationer. Det finns dock några saker du bör tänka på.

Allmäna Resetips
Allmäna resetips
by Sebastian/ on 22 Jul 2021

Allmäna resetips

Det finns mycket att tänka på innan man drar ut på resa och vaccin är bara en sak som ska bockas av innan flyget går. En resa ska naturligtvis bara handla om nöje, glädje och längtan men det gäller att man är beredd på ett saker innan man åker iväg som kan förhindra svårhanterade öden. Vi ger dig de bästa och mest nödvändiga tipsen som du behöver inför resan! Glöm inte kolla passet!

Vilket Vaccin För Nepal
Vilket vaccin för Nepal
by Sebastian/ on 08 Jul 2021

Vilket vaccin för Nepal

Nepal är kanske mest känd för att vara ett av två länder, det andra Kina, som har Mount Everest på sin gräns. Landet är relativt litet och ligger norr om Indien, söder om Kina och väster om Bhutan. Landet är en populär destination för bergsklättrare och för alla resenärer finns det ett gäng sjukdomar att vaccinera sig mot. Obligatorisk vaccination: Från statens håll så krävs det intyg på vaccin mot gula febern om du besökt länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen fortfarande finns.

Vilket Vaccin För Chile
Vilket vaccin för Chile
by Sebastian/ on 24 Jun 2021

Vilket vaccin för Chile

Chile är ett av världens längsta, och smalaste länder. Med en kustremsa som sträcker sig från Sydamerikas sydspets upp till mer än halva kontinenten så är det givetvis en skiftande natur som väntar. Sydamerikas näst högsta berg och en närhet till Antarktis gör att landet är unikt i hela världen. Då landet är relativt skonat från sjukdomar finns det dock några punkter att tänka på. Obligatorisk vaccination: För inträde till Chile så finns det inga vaccinationer som är obligatoriska för inresa i dagsläget fastän vissa närliggande länder har sjukdomen gula febern på vissa platser.

Vilket Vaccin För Sri Lanka
Vilket vaccin för Sri Lanka
by Sebastian/ on 10 Jun 2021

Vilket vaccin för Sri Lanka

För att få resa in i Sri Lanka så kan myndigheterna kräva att du har en intyg på vaccination mot Gula Febern om du reser från ett land i Afrika eller Sydamerika där sjukdomen kan finnas. Colombo/Stadsmiljö: Åker du till största staden Colombo vilket är landets finansiella centrum eller till Kotte landets administrativa huvudstad så räcker det om du har vaccinering mot Hepatit A. Landsbygdsmiljö/Backpacking: Ska du ut i övriga landet och resa runt och kanske bo på enklare ställen så finns det ett par andra vaccin som är viktiga att kolla upp.

Vilket Vaccin För Vanuatu
Vilket vaccin för Vanuatu
by Sebastian/ on 27 May 2021

Vilket vaccin för Vanuatu

Vanuatu är ett örike i sydvästra Stilla havet mellan Fiji, Salomonöarna, Papa Nya Guinea och Australien. Landet är känt för sina drömska stränder och sitt azurblåa hav, men det finns dock så mycket mer att upptäcka i landet! Obligatorisk vaccination: För att resa in i Vanuatu så kommer det inga officiella krav på vaccinationer från statens håll, men det finns dock rekommenderade vaccinationer från bland annat 1177 i Sverige. Port Vila/Stadsmiljö: Om du ska spendera din tid i huvudstaden Port Vila eller andra städer runtom ön så rekommenderas först och främst Hepatit A för alla resenärer oavsett längd på vistelsen.

Vilket Vaccin För Myanmar
Vilket vaccin för Myanmar (Burma)
by Sebastian/ on 13 May 2021

Vilket vaccin för Myanmar (Burma)

Burma är ett resemål som börjar bli mer och mer populärt i Sydostasien på grund av sin relativt oupptäckta kultur och sin vackra natur. För att få resa in i landet så krävs det att du har ett vaccinationsintyg mot gula febern om du besökt länder i Afrika eller Sydamerika där sjukdomen kan finnas. Yangon/Stadsmiljö: Om du kommer spendera den mesta av din tid i t.ex. Yangon och andra större städer så rekommenderas det att du tar vaccin mot bland annat Hepatit A oavsett hur länge du stannar, och Hepatit B om du stannar i mer än tre veckor.

Vilket Vaccin För Honduras
Vilket vaccin för Honduras
by Sebastian/ on 29 Apr 2021

Vilket vaccin för Honduras

Om du reser in i Honduras från vissa länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen kan finnas så kan du krävas på vaccinationsintyg mot Gula Febern. Gula febern finns i princip bara idag i Afrika i länder som har någon form av regnskog. I Sydamerika har sjukdomen inte visats upp på länge men vaccinationsintyg kan ändå krävas vid inresa från vissa länder. Kolla därför med din vaccinationscentral för att få den uppdaterade informationen om vilka länder det gäller.

Vilket Vaccin För Vietnam
Vilket vaccin för Vietnam
by Sebastian/ on 15 Apr 2021

Vilket vaccin för Vietnam

Vietnam börjar bli ett av de hetaste resemålen i Asien då många är ute efter den mer äkta känslan av Asien där turismen fortfarande inte tagit över allt för mycket. Obligatorisk vaccination: Har du besökt länder tidigare där Gula febern finns behöver du ett vaccinationsintyg mot detta vid inresa. Det är vissa länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen kan finnas, komplett lista finner du vid din vaccinationscentral. Hanoi/Stadsmiljö: I stadsmiljöer rekommenderas vaccin mot Hepatit A och även mot B om du kommer ha sexuella relationer, skaffa en tatuering, komma i kontakt med nålar eller om du stanner i mer än 3 veckor i landet.

Vilket Vaccin För Botswana
Vilket vaccin för Botswana
by Sebastian/ on 18 Mar 2021

Vilket vaccin för Botswana

Botswana är ett namn i södra Afrika som gränsar till Namibia, Sydafrika, Zimbabwe och Zambia. Landet har länge varit känt som ett av de hetaste platserna i Afrika att beskåda safari och fågelmigration i Okawangodeltat. Det finns dock en rad olika vacciner som kan vara värda att se över vid en inplanerad resa till Botswana. Obligatorisk vaccination: Det enda vaccin då måste ha tagit för att få komma in i landet är vaccin mot gula febern om du besökt länder där sjukdomen kan finnas.

Vilket Vaccin För Costa Rica
Vilket vaccin för Costa Rica
by Sebastian/ on 18 Mar 2021

Vilket vaccin för Costa Rica

Costa Rica är ett land i Centralamerika, mitt emellan Nicaragua och Panama. Det har länge varit ett populärt resmål för sin storslagna natur, men även på grund av att de är ett av de säkraste länderna i Centralamerika tillsammans med Nicaragua. Obligatorisk vaccination: Den enda obligatoriska vaccinationen, även om det finns många rekommenderade, är vaccination mot gula febern. Gula febern kan du få i länder i Afrika och Sydamerika, och det kan därmed behövas intyg på att du har vaccin mot detta när du ska resa in i landet om du besökt ett land där gula febern finns.

Vilket Vaccin För Marocko
Vilket vaccin för Marocko
by Sebastian/ on 04 Mar 2021

Vilket vaccin för Marocko

Marocko är det land i Afrika där minst vaccinationer rekommenderas, men det finns ändå några rekommendationer att tänka på. Obligatorisk vaccination: För inresa vid Marocko finns det enligt 1177 ingen obligatorisk vaccination som man måste uppvisa intyg för. Dock finns det rekommendationer för vaccin mot vissa sjukdomar, även om du bara ska resa i stadsmiljöer. Marrakesh/Casablanca/Stadsmiljö: Den sjukdom som vaccin rekommenderas till för alla resenärer oavsett vart i landet man kommer befinna sig är Hepatit A.

Vilket Vaccin För Bolivia
Vilket vaccin för Bolivia
by Sebastian/ on 18 Feb 2021

Vilket vaccin för Bolivia

Bolivia är tillsammans med Paraguay det enda landet i Sydamerika utan kustremsa. Landet ligger i den västra delen av världsdelen och en stor del ligger på hög höjd i bergskedjan Anderna. I norr och öster gränsar landet mot Amazonas och regnskogen och i väst mot Peru, Chile och så småningom havet. Obligatorisk vaccination: Har du besökt andra länder i Sydamerika eller Afrika där sjukdomen Gula Febern finns måste du ha ett vaccinationsintyg för att komma in i landet.

Vilket Vaccin För Brunei
Vilket vaccin för Brunei
by Sebastian/ on 04 Feb 2021

Vilket vaccin för Brunei

Brunei är ett mindre land som omfattas totalt av den djungelklädda ön Borneo. Landets gränsar helt och hållet mot Malaysia men även med en kustremsa. Landet är uppdelat i två separata delar då Malaysia delar dem i den norra delen. Det är ett av världens minsta och minst folktäta länder. Obligatorisk vaccination: Som med många andra länder måste du visa upp ett vaccinationsintyg mot gula gebern om du rest i länder där sjukdomen kan finnas, mestadel Sydamerika och Afrika.

Vilket Vaccin För Kap Verde
Vilket vaccin för Kap Verde
by Sebastian/ on 21 Jan 2021

Vilket vaccin för Kap Verde

Vid inresa till Kap Verda måste du visa upp vaccinationsintyg mot gula febern om du rest till länder där sjukdomen kan finnas. Åker du direkt från Sverige och har inte varit utomlands på länge så är det inget krav. Praia/Stadsmiljö: Oavsett om du stannar en kort tid så rekommenderas Hepatit A till alla resenärer och om risken kommer finnas att bli smittad via sexuell överföring eller vid tatuering så rekommenderas även Hepatit B i stadsmiljö.

Vilket Vaccin För Madagascar
Vilket vaccin för Madagascar
by Sebastian/ on 07 Jan 2021

Vilket vaccin för Madagascar

Om du ska resa till Afrikas största önation så krävs ett vaccinationsintyg mot gula febern om du besökt länder i Afrika eller Sydamerika där sjukdomen finns utspridd. Vid din närmsta vaccinationscentral så kan du få en komplett lista om vilka länder det innebär. Antananarivo/Stadsmiljö: Ska du vistas i huvudstaden Antananarivo så rekommenderas Hepatit A oavsett vart du befinner dig. Även Hepatit B rekommenderas om du stannar i mer än tre veckor, har risk att få viruset via en sexuell sjukdom eller sprutor/tatueringar.

Vaccin För Kina Och Macao
Vaccin för Kina och Macao
by Sebastian/ on 24 Dec 2020

Vaccin för Kina och Macao

Många resenärer världen över väljer att resa till Fastlandskina och utforska ett av världens största länder. Då landet är fyllt av historiska monument och byggnader tillsammans med ett storstadsliv så finns det något att hitta för alla. Förutom Fastlandskina så åker många svenskar även till de två gränsande regionerna Macao och Hong Kong. Dessa två regioner har historiska varit styrda av utländska stater länge, Macao från Portugal och Hong Kong från Storbritannien men idag så tillhör de båda officiellt Kina vilket har lett till blandade reaktioner och viss rubbad stabilitet i området.