Reseintyg COVID

Vilket typ av reseintyg behövs för din destination?

Vilket typ av reseintyg behövs för din destination?

Om du ska resa är det viktigt att hålla koll på vad för krav det finns för ditt resande. Olika länder har olika krav för inresande. Kraven är också annorlunda beroende på ditt vaccinstatus. En del länder inom Europa kräver enbart att du måste vara vaccinerad för att du ska kunna resa. Men en del länder kräver också ett PCR reseintyg innan inresa till landet. Detta är ett intyg om att du inte har COVID vid din resa.

Ett reseintyg COVID kan antingen vara ett antigentest eller ett PCR test. Det är inte test som du kan ta hemma själv, utan test som är till för att resa.

Det är inte alltid du behöver ett PCR test om du redan är vaccinerad, men det finns fortfarande vissa länder som har krav om detta. Provet tas genom näsan. Du kommer sedan att få ett reseintyg COVID skickat till dig. Detta kan ta allt från någon timme upp till 48 timmar.

Sjukvården står inte för reseintyg COVID utan detta är något som du måste bekosta själv och beställa innan du reser, precis som i fallet med andra resevaccin. Var noga att kolla på hur många dagar innan du måste ta detta inom din resa. Det är också viktigt att du får ditt PCR med reseintyg innan du reser.

Boka Tid

PCR reseintyg

En del flygbolag erbjuder rabatter för PCR-test inför resa, och vissa resor har detta inkluderat i deras paket. Innan du bokar ett PCR test borde du kolla vad som gäller med ditt flygbolag. Alla större städer har idag flera ställen som du kan göra ett PRC-test inför resa. Ett PCR-intyg måste du själv boka och var noga med att du gör det i tid för din resa. Om du behöver ett snabbt svar kan detta kosta en del.

Boka PCR-Test

Antigentest med reseintyg

Ett antigetest är ett snabbt test där du ofta får svar snabbt om du har COVID eller inte. Många gånger ger det ett svar mellan 10 minuter upp någon timme. Det är inte alla länder som accepterar antigentest med reseintyg utan det måste vara ett PCR reseintyg för att du ska kunna resa in i landet. Det är ett test som visar en frånvaro eller en närvaro av en infektion.

Boka Antingentest

Skillnaden mellan PCR och antigentest

Både ett PCR-test och ett antigentest visar om det finns en pågående infektion i kroppen. En anledning till att en del länder inte accepterar ett antigentest är för att ett PCR test anses ge ett mer säkert resultat om du har COVID eller inte. PCR test har använts mycket världen över under pandemin för att hålla koll på COVID spridningen. För ett PCR test så visar detta även låga virusnivåer vilket gör det till ett mer säkert test för reseintyg COVID.

En nackdel med att göra ett PCR-test istället för ett antigentest är att ett PCR test kräver ett laboratorieanalys, vilket betyder att det kan ta längre tid. Ibland kan det ta upp till 72 timmar för dig att få svar. Ett antigentest är istället snabbare där du kan få svar mellan 10-30 minuter. Anledningen att ett antigentest inte anses vara lika säkert är att kroppen behöver ha högre nivåer av viruset för att det ska ge ett utslag. Det går alltså inte att helt säkerhetsställa med ett antigentest om du har COVID eller inte. Detta är anledningen till att en del länder inte godkänner ett antigentest som ett reseintyg COVID.​

Tips inför resan

Innan du reser är det viktigt att du kollar upp vad som gäller i landet du ska åka till. Håll koll även koll på om detta ändras innan din resa. En del länder kan ändra sina regler rätt regelbundet beroende på hur spridningen av COVID ser ut. Det kan göra att ditt reseintyg COVID kan ändras rätt snabbt. Du som resenär har som ansvar att hålla koll på vad som krävs vid tiden på din inresa. För att få informationen kan du besöka landets ambassad för att få information.

Ett annat tips är att boka ditt test i tid. Det sista du vill är att du inte får dina resultat i tid för att du ska resa. Det ska även vara ett godkänt intyg som du tar. Inte alla reseintyg är godkända i alla länder. En del länder kräver också att du gör ett test när du kommer till landet. Då behöver du boka detta innan du åker och även välja ett godkänt test.

Det finns även krav på hur tätt inpå resan som ditt reseintyg COVID ska tas. För en del länder handlar det om 48 timmar, medan andra länder kan vara kortare eller längre. När du ska resa är det också rekommenderat att köpa ett avbokningsskydd i fall att du får ett positivt resultat. Om du har ett positivt resultat kommer du inte att kunna resa.

Vill du veta mer om reseintyg eller boka tid för ett test? Kontakta oss på Resevaccinering så hjälper vi dig att hitta rätt klinik!

Boka Tid