Det här gäller för vaccination i Oceanien

post thumb
Vaccin Oceanien
by Sebastian/ on 15 Aug 2023

Det här gäller för vaccination i Oceanien

Har du planerat i en resa till Oceanien den närmaste tiden? Det inkluderar områden som Nya Zealand, Australien, Fiji eller Tahiti. I denna artikel kommer vi gå igenom vad som gäller för resevaccinering i Oceanien, så du kan vara så väl förberedd som möjligt. Kom ihåg att detta bara är rekommendationer och att du själv måste avgöra vad som är lämpligt för dig. Du kan också höra med en läkare i din närhet vad som är lämpligt i ditt fall.

Finns det risk för sjukdomar i Oceanien?

Det finns en risk att du drabbas för besvär och sjukdomar som inte förekommer i Sverige. Även om det är låg risk att råka ut för något i länder som Nya Zealand eller Australien är det alltid bättre att vara på den säkra sidan. Det gäller särskilt om du reser till ögrupperna i Stilla havet. Här är några av sjukdomarna som det kan vara bra att vaccinera sig mot:

  1. Stelkramp, mässling och kikhosta
  2. Hepatit A och Hepatit B
  3. Tuberkulos
  4. Tyfoidfeber

Är det obligatoriskt med vaccination i Oceanien?

I vissa länder är det obligatoriskt att vaccinera sig, oavsett vad du har för ändamål med din resa. Det spelar ingen roll om du ska spela spel, upptäcka nya städer eller bara ligga vid stranden. Om du nyligen har besökt ett land med risk för gula febern, måste du ha ett sådant vaccin för att få resa in i Oceanien. Det gäller bland annat Australien och Fiji.

Du måste då kunna visa upp ett läkarintyg eller ett papper som säger att du har fått undantagstillstånd.

Dessa vaccinationer rekommenderas inför en resa i Oceanien

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alltid att du har ett fullgott skydd mot sjukdomar som stelkramp, mässling och kikhosta. Du rekommenderas även att fylla på ditt skydd mot dessa sjukdomar vart 20:e år. Du bör även vaccinera dig mot både hepatit A och hepatit B.

Det är väldigt vanligt med tyfoidfeber i många länder kring Oceanien. Du löper ännu större risk att drabbas om du befinner dig på landsbygden, äter enkel mat eller umgås mycket med lokalbefolkningen.

Vaccination i Oceanien mot tuberkulos

Om du reser till vissa länder i Oceanien löper du också en större risk att drabbas av tuberkulos. Om du ska stanna en längre tid kring dessa länder i Oceanien är det därför bra att vaccineras mot detta. Det gäller särskilt barn och ungdomar som ska vistas i området. De är extra känsliga för just tuberkulos.

Andra vaccin som rekommenderas för barn och ungdomar

Om du har barn eller ungdomar som ska vara borta i Oceanien en längre tid rekommenderas att vaccinera sig mot något som kallas epidemisk hjärnhinneinflammation. Det är en sjukdom som inte ingår i det svenska vaccinationsprogrammet. Därför är det viktigt att vaccinera sig mot denna.