Vilket vaccin för Brunei

post thumb
Vilket Vaccin För Brunei
by Sebastian/ on 04 Feb 2021

Vilket vaccin för Brunei

Brunei är ett mindre land som omfattas totalt av den djungelklädda ön Borneo. Landets gränsar helt och hållet mot Malaysia men även med en kustremsa. Landet är uppdelat i två separata delar då Malaysia delar dem i den norra delen. Det är ett av världens minsta och minst folktäta länder.

Obligatorisk vaccination:

Som med många andra länder måste du visa upp ett vaccinationsintyg mot gula gebern om du rest i länder där sjukdomen kan finnas, mestadel Sydamerika och Afrika. Har du rest i något land i dessa världsdelar så kolla gärna med din lokala vaccinationsbyrå vad som krävs för inresa till Brunei. Kommer du direkt från Sverige och har inte varit i några av dessa världsdelar så är det inget att oroa sig för.

Bandar Seri Begawan/Stadsmiljö:

Oavsett om du kommer befinna dig i stadsmiljö och inte kommer röra dig utanför turiststråken så rekommenderas vaccin mot Hepatit A till alla resenärer. Ska du dock stanna mer än tre veckor eller har chans att bli smittad av Hepatit B genom sexuella relationer eller genom nålar så rekommenderas även vaccin mot detta.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

I Brunei finns alltid chans för japansk hjärninflammation året runt. Det är speciellt mellan månaderna April till November man ska passa sig för detta, och självklart mest på landsbygden. Vet du att du kommer spendera tid på landsbygden eller bege dig ut i djungeln för att kolla på orangutanger så kan det vara vist att kolla över detta vaccinet. Stannar du dessutom över 6 månader i landet och kommer befinna dig på landsbygden mycket så rekommenderas även vaccin mot Tuberkulos att ses över.

Övrigt:

Tänk även på att det är vänstertrafik i Brunei då det är en gammal Brittisk koloni vilket kan ta ett tag att ställa om. Trafiken kan vara något vildare än i Sverige, så det är bäst att endast köra om man är van trafiken.