Vilket vaccin för Madagascar

post thumb
Vilket Vaccin För Madagascar
by Sebastian/ on 07 Jan 2021

Vilket vaccin för Madagascar

Om du ska resa till Afrikas största önation så krävs ett vaccinationsintyg mot gula febern om du besökt länder i Afrika eller Sydamerika där sjukdomen finns utspridd. Vid din närmsta vaccinationscentral så kan du få en komplett lista om vilka länder det innebär.

Antananarivo/Stadsmiljö:

Ska du vistas i huvudstaden Antananarivo så rekommenderas Hepatit A oavsett vart du befinner dig. Även Hepatit B rekommenderas om du stannar i mer än tre veckor, har risk att få viruset via en sexuell sjukdom eller sprutor/tatueringar. Alla resenärer är även rekommenderade att kolla över läkemedel mot malaria och vaccin mot tyfoid rekommenderas vid vistelse i mer än tre veckor och om du äter på lokala restauranger.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Förutom vaccin och läkemedel mot de ovanstående sjukdomarna så rekommenderas även ett par till om du kommer befinna dig ute på landsbygden. Tuberkolos rekommenderas för dig som stannar i mer än 6 månader med landsbygdsbefolkningen. Kolera rekommenderas om du stannar i mer än tre veckor på landsbygden, då sjukdomen fortfarande finns utspritt över ön.

Övrigt:

Är du född i Sverige efter 1960 så har du via det svenska barnvaccinationsprogrammet många vaccin mot flera sjukdomar. Är du inte det kan det vara bra att nämna detta för din vaccinationsklinik och se om det är några av dessa vaccin du behöver lägga till. Diarré är en åkomma som inte är särskilt farlig för de flesta, men kan dock förstöra en semester. Tänk på att äta mat som blivit tillagad väl, bara drick drycker från förseglade burkar och flaskor och att dricka mycket om du skulle råka ut för det.