Vilket vaccin för Botswana

post thumb
Vilket Vaccin För Botswana
by Sebastian/ on 18 Mar 2021

Vilket vaccin för Botswana

Botswana är ett namn i södra Afrika som gränsar till Namibia, Sydafrika, Zimbabwe och Zambia. Landet har länge varit känt som ett av de hetaste platserna i Afrika att beskåda safari och fågelmigration i Okawangodeltat. Det finns dock en rad olika vacciner som kan vara värda att se över vid en inplanerad resa till Botswana.

Obligatorisk vaccination:

Det enda vaccin då måste ha tagit för att få komma in i landet är vaccin mot gula febern om du besökt länder där sjukdomen kan finnas.

Gaborone/Stadsmiljö:

När det kommer till rekommenderade vacciner finns det dock ett flertal att kolla över. Alla resenärer rekommenderas vaccin mot hepatit A och även mot hepatit B om du stannar i mer än tre veckor eller riskerar att bli smittad via sex, tatuering eller kontakt med nålar. Om du rör dig utanför turiststråken i städerna och äter på mer lokala restauranger så rekommenderas även vaccin mot tyfoid.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Många reser som sagt landet för att åka på safari och besöka Okawangodeltat. Deltat är en plats där malaria finns väldigt utbrett och speciellt i perioden från augusti till november, så där rekommenderas läkemedel mot malaria. I övriga delar av landet rekommenderas myggnät och oljor för att hålla myggor borta, men vaccin är inget som absolut behövs. Din vaccinationscentral kan informera dig mer specifikt beroende på hur din resplan ser ut. Tuberkolos finns fortfarande kvar i landet och stannar du mer än ett halvår och bor på landsbygden kan det vara värt att se över vaccin mot sjukdomen.

Övrigt:

Turistdiarré är något många resenärer åker på när de besöker Botswana men att endast dricka flaskvatten och äta välstekt mat brukar kunna skydda. Skulle du få diarré drick stora mängder vätska då detta kommer få det hela att gå över snabbare. Botswana är ett av få länder som har vänstertrafik på vägarna, så var uppmärksammad att trafiken kommer vara väldigt annorlunda än i Sverige.