Vilket vaccin för Chile

post thumb
Vilket Vaccin För Chile
by Sebastian/ on 24 Jun 2021

Vilket vaccin för Chile

Chile är ett av världens längsta, och smalaste länder. Med en kustremsa som sträcker sig från Sydamerikas sydspets upp till mer än halva kontinenten så är det givetvis en skiftande natur som väntar. Sydamerikas näst högsta berg och en närhet till Antarktis gör att landet är unikt i hela världen. Då landet är relativt skonat från sjukdomar finns det dock några punkter att tänka på.

Obligatorisk vaccination:

För inträde till Chile så finns det inga vaccinationer som är obligatoriska för inresa i dagsläget fastän vissa närliggande länder har sjukdomen gula febern på vissa platser.

Santiago/Valaparaíso/Stadsmiljö:

Att besöka Chile kan i många fall vara som att resa till vilket europeiskt land som helst när det kommer till sjukdomar. När det kommer till stadsmiljö så är det ännu mindre risk än på landsbygden för att råka ut för något. Ska du bara besöka städer så är Hepatit A det enda som anses nödvändigt att ta vaccin mot.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

I fall att du ska ut och backpacka eller spendera mycket tids på landsbygden med lokalbefolkningen så kan det vara värt att höra med din vaccinationscentral om vaccin mot tuberkulos. De vet specifikt vilka områden som det kan behövas vid. Detta är dock främst om du ska stanna i flera månader.

Övrigt:

Eftersom Chile har en av världens längsta kustremsor så är det givetvis ett populärt resmål för havet. Akta dig för maneter och andra vattendjur som sjöborrar och så vidare. Fråga lokalbefolkningen som oftast vet hur läget ser ut när du är där. Många åker även till Chile för att åka skidor, vilket kan ske på höga höjder. Skulle du känna dig snurrig och illamående, gå ner till en lägre höjd tills du känner dig bättre.