Vilket vaccin för Costa Rica

post thumb
Vilket Vaccin För Costa Rica
by Sebastian/ on 18 Mar 2021

Vilket vaccin för Costa Rica

Costa Rica är ett land i Centralamerika, mitt emellan Nicaragua och Panama. Det har länge varit ett populärt resmål för sin storslagna natur, men även på grund av att de är ett av de säkraste länderna i Centralamerika tillsammans med Nicaragua.

Obligatorisk vaccination:

Den enda obligatoriska vaccinationen, även om det finns många rekommenderade, är vaccination mot gula febern. Gula febern kan du få i länder i Afrika och Sydamerika, och det kan därmed behövas intyg på att du har vaccin mot detta när du ska resa in i landet om du besökt ett land där gula febern finns.

San José/Stadsmiljö:

De vaccin som rekommenderas för alla resenärer är mot Hepatit A, oavsett hur länge du stannar och var du kommer befinna dig. Vaccin mot Hepatit B rekommenderas om du stannar en längre tid, över tre veckor, eller tror dig kunna ådra dig sjukdomen via samlag eller kontakt vid nålar. Även fast du befinner dig i städer så bör du se över skydd mot Tyfoid om du stannar mer än tre veckor elelr äter på enkla lokala restauranger.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Förutom vaccin mot Hepatit A, Hepatit B och Tyfoid så är det inte så mycket du bör oroa dig över i landet. I provincen Limón i östra delen av Costa Rica, mot mexikanska golfen finns ett område som heter Matina. Detta område är djupt inne i djungeln och har även blivit mycket populärt bland backpackers att besöka då du kommer iväg från civilisationen rejält. Detta är den enda platsen där Malaria än så länge har registrerats i landet, och det kan här vara förnuftigt att ta medicin mot Malaria då det kan ta väldigt lång tid att få vård på sjukhus om du skulle bli sjuk. Ska du backpacka genom landet rådslå med din vaccinationsexpert för att vara säker att du får det skydd du behöver.

Övrigt:

Det kan finnas risk för att skyddas av både Denguefeber och Zikaviruset i Costa Rica. Dessa två myggburna sjukdomarna finns det inget vaccin eller läkemedel mot, utan det är istället extremt viktigt att skydds dig mot myggor om du reser till landet. Långärmat, myggstift och myggnät + en fläkt på natten kan vara en bra grund. Är du gravid eller planerar att bli gravid så bör du rådslå med en läkare och få mer information om Zikaviruset då det visat sig kan medföra fosterskador på ofödda barn.