Vilket vaccin för Honduras

post thumb
Vilket Vaccin För Honduras
by Sebastian/ on 29 Apr 2021

Vilket vaccin för Honduras

Om du reser in i Honduras från vissa länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen kan finnas så kan du krävas på vaccinationsintyg mot Gula Febern. Gula febern finns i princip bara idag i Afrika i länder som har någon form av regnskog. I Sydamerika har sjukdomen inte visats upp på länge men vaccinationsintyg kan ändå krävas vid inresa från vissa länder. Kolla därför med din vaccinationscentral för att få den uppdaterade informationen om vilka länder det gäller.

Tegucigalpa/Stadsmiljö:

Honduras har nästan 9 miljoner invånare, aningen mindre än Sverige. Huvudstaden och även den största staden heter Tegucigalpa som har drygt 1.5 miljoner invånare med förorter. Ska du endast resa där och i större städer så behöver du inte se över lika många vaccin som på landsbygden. Vaccin mot Hepatit A rekommenderas till alla resenärer, och även vaccin mot Hepatit B om du stannar i mer än tre veckor eller tror dig kan bli smittad på annat sätt (T.ex. via samlag eller vid tatuering). Om du kommer utforska staden och äta på lokala restauranger kolla även över skydd mot Tyfoid.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

När du ska ut och backpacka i Honduras så finns det dock ett gäng olika vaccin att kolla över. Förut de ovannämnda som även gäller på landsbygden så är vaccin mot tuberkulos något att se över om du stannar i mer än 6 månader på landsbygden. När det kommer till Malaria så finns viruset i landet, dock i vissa delar med större utsträckning och i andra delar i princip inte alls. Det är speciellt i nordöstra delen till gränsen mot Nicaragua som viruset finns, och även Bahía-öarna. Här rekommenderas läkemedel mot Malaria då det kan vara långt till sjukhus för att få vård, och det är så pass utspritt så risken är hög. I andra fall så rekommenderas inte läkemedel om du inte ska stanna långt från städer, för det brukar oftast räcka med myggstift, täckande kläder och sova med myggnät, fläkt och AC.

Honduras är ett stort land fyllt med kultur och natur. Kust finns både mot Stilla havet och mot Mexikanska golfen vilket gör att naturen skiljer sig enormt från vilket område du är i landet. I landet hittar du höga berg och en tjock regnskog och hundratals olika djur och fågelarter. Landet är relativt säkert men se alltid upp för ficktjuvar och mörka gränder.