Vilket vaccin för Kambodja

post thumb
Vilket Vaccin För Kambodja
by Sebastian/ on 10 Dec 2020

Vilket vaccin för Kambodja

Kambodja är landet i sydostasien som börjar bli nästa heta resemål bland många resenärer. Landet som har en djup historia i området, kristallklart hav och härliga stränder är fortfarande relativt billigt och inte lika turistexploaterat som sitt grannland Thailand. Detta gör självklart att fler och fler besökare söker sig till landet då det är enklare att ta sig till och runt i landet. Från de kände Angkor Wat templena i den norra och djungelbetäckta delen till de fina stränderna i syd så finns i landet något för många.

Obligatorisk vaccination:

Har du rest i länder i Sydamerika eller Afrika där gula febern kan finnas, så kan myndigheterna kräva ett intyg på vaccination mot detta innan avresa till landet.

Phnom Pen/Stadsmiljö:

Huvudstaden Phnom Pen kallas för Asiens vildaste huvudstad då utvecklingen inte gått lika snabbt som i grannländerna. Detta anser dock många är charmen med området och många turister letas sig därför hitåt. Oavsett om du bara ska röra dig i staden så rekommenderas Hepatit A som vaccin för alla resenärer. Ska du dessutom äta utanför turiststråken på lokala restauranger under resan så rekommenderas även vaccin mot Tyfoid. Hepatit B rekommenderas om du stannar mer än tre vecka, ska tatuera dig eller vid risk av sexuellt umgänge.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

som i stadsmiljö så rekommenderas även för backpackers eller dig som ska till landsbygdsmiljö Hepatit A och B och Tyfoid. Japansk hjärninflammation kan spridas av myggorna i landet, och detta bör ses över med en läkare vid din vaccinationscentral. Malaria finns i några delar av landet, men något vaccin rekommenderas vanligtvis inte utan vanliga åtgärder som myggstift, långärmade kläder och myggnät brukar räcka. Vaccin mot Tuberkolos rekommenderas endast om du ska stannas i mer än 6 månader i landet.

Övrigt:

Trafiken i Kambodja skiljer sig enormt mycket från Sverige. Bilar och mopeder kan komma från båda riktningarna i båda körfälten, därför är det väldigt viktigt att stanna och kolla åt båda hållen flera gånger innan du passerar vägen. Även vid rödljus är det bra att vara säker på att fordonen stannar då att köra mot rött är något som förekommer ofta.