Vilket vaccin för Kap Verde

post thumb
Vilket Vaccin För Kap Verde
by Sebastian/ on 21 Jan 2021

Vilket vaccin för Kap Verde

Vid inresa till Kap Verda måste du visa upp vaccinationsintyg mot gula febern om du rest till länder där sjukdomen kan finnas. Åker du direkt från Sverige och har inte varit utomlands på länge så är det inget krav.

Praia/Stadsmiljö:

Oavsett om du stannar en kort tid så rekommenderas Hepatit A till alla resenärer och om risken kommer finnas att bli smittad via sexuell överföring eller vid tatuering så rekommenderas även Hepatit B i stadsmiljö.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Malari är inte vanligt i landet, och ingen medicin för detta behövs. Det kan vara bra att täcka sig mot myggor för att vara på den säkra sidan. Ska du dock ö hoppa och ska åka till ön Sao Tiago mellan augusti och november så kan malariaskydd vara värt att se över med din vaccinationsklinik. Tyfoid rekommenderas om du stannar mer än tre veckor och äter på lokala restauranger. Tuberkolos finns fortfarande i lander och ska du backpacka på landsorten med lokalbefolkningen är detta värt att se över.

Övrigt:

Sjukdomar som det inte finns vaccin mot och som kan finnas är Denguefeber och Zikavirus, så det är extra viktigt att skydda sig mot myggor här, både nattetid och dagtid. Som känt så kan Zikaviruset orsaka fosterskador varpå det inte är rekommenderat att åka till Zikasmittade områden. Denguefeber är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan vara dödlig, så kolla med din vaccinationscentral vad som passar bäst för dig.