Vilket vaccin för Marocko

post thumb
Vilket Vaccin För Marocko
by Sebastian/ on 04 Mar 2021

Vilket vaccin för Marocko

Marocko är det land i Afrika där minst vaccinationer rekommenderas, men det finns ändå några rekommendationer att tänka på.

Obligatorisk vaccination:

För inresa vid Marocko finns det enligt 1177 ingen obligatorisk vaccination som man måste uppvisa intyg för. Dock finns det rekommendationer för vaccin mot vissa sjukdomar, även om du bara ska resa i stadsmiljöer.

Marrakesh/Casablanca/Stadsmiljö:

Den sjukdom som vaccin rekommenderas till för alla resenärer oavsett vart i landet man kommer befinna sig är Hepatit A. Vaccin mot Hepatit B rekommenderas som vanligt vid vistelse över tre veckor eller om du tror dig komma ha risk att få smittan via sexuellt samlag eller i kontakt med sprutor/tatueringar.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Ska du resa runt länge i landet kan det vara värt att se över vaccinering mot Tuberkolos om du stannar på landsbygden i mer än 6 månader. Ska du stanna i mer än tre veckor men kommer bo på landsbygden med lokalbefolkningen och äta på enklare restauranger eller hemlagad mat kan även vaccin mot Tyfoid vara värt att kolla med din vaccinationscentral.

Övrigt:

Marocko är ett relativt säkert land med bra infrastruktur, så oavsett om du väljer att åka buss landet runt eller hyra bil så finns det bra vägar och förbindelser att ta sig runt. I södra delarna vid gränsen till Väst Sahara är läget politiskt instabilt då Marocko gjort anspråk på landet men FN anser Väst Sahara vara ett eget land under ockupation, vilket gör att väpnade konflikter kan finnas i området. Gränsen mot Algeriet är väl övervakad, men i ökenområdena långt från bebyggelse finns historier om kidnappningar och droghandel, så var alltid uppmärksam i vissa situationer.