Vilket vaccin för Myanmar (Burma)

post thumb
Vilket Vaccin För Myanmar
by Sebastian/ on 13 May 2021

Vilket vaccin för Myanmar (Burma)

Burma är ett resemål som börjar bli mer och mer populärt i Sydostasien på grund av sin relativt oupptäckta kultur och sin vackra natur. För att få resa in i landet så krävs det att du har ett vaccinationsintyg mot gula febern om du besökt länder i Afrika eller Sydamerika där sjukdomen kan finnas.

Yangon/Stadsmiljö:

Om du kommer spendera den mesta av din tid i t.ex. Yangon och andra större städer så rekommenderas det att du tar vaccin mot bland annat Hepatit A oavsett hur länge du stannar, och Hepatit B om du stannar i mer än tre veckor. Tänk på att Hepatit B smittas även vid sexuella relationer, vid tatuering eller vid kontakt av nålar. Ska du även resa runt staden till mer turistfattiga områden så rekommenderas även vaccin mot Tyfiod som fortfarande finns i landet.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Alla vaccin som vi listade här ovan ingår även för dig som ska backpacka runt i landet eller på på den enkla landsbygden, men det finns även några fler sjukdomar att upplysa om. Malaria finns i Burma, speciellt vid gränsen mot Thailand, Bangladesh och i djupa skogar. Om du kommer spendera mycket tid på landsbygden under nattetid så rekommenderas läkemedel som ett förebyggande syfte. Använd alltid myggstift och ha en fläkt i det rum där du sover. Under månaderna april till oktober finns en förhöjd risk för Japansk hjärninflammation i landet men risken för att smittas är dock relativt låg. Vaccin rekommenderas om du ska stanna i över än månads tid på landsbygden eller om det är ett område där sjukdomen just nu har sitt epicentrum.

Övrigt:

När du är i Burma så är det viktigt att dricka mycket vätska, speciellt vatten, om du skulle råka ut för diarré. Vädret under våren kan också bli väldigt hett vilket gör det ännu mer viktigt att dricka mycket. Drick endast vatten, läsk och öl från obrutna plastflaskor eller glasflaskor. Ska du besöka tempel och överstiga 2500 meters höjd så tänk på höjdsjukan och ta det försiktigt. Om du börjar känna dig dålig, gå ner ett par meter och försök igen efter vila. Går det inte så avbryt din expedition.