Vilket vaccin för Nepal

post thumb
Vilket Vaccin För Nepal
by Sebastian/ on 08 Jul 2021

Vilket vaccin för Nepal

Nepal är kanske mest känd för att vara ett av två länder, det andra Kina, som har Mount Everest på sin gräns. Landet är relativt litet och ligger norr om Indien, söder om Kina och väster om Bhutan. Landet är en populär destination för bergsklättrare och för alla resenärer finns det ett gäng sjukdomar att vaccinera sig mot.

Obligatorisk vaccination:

Från statens håll så krävs det intyg på vaccin mot gula febern om du besökt länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen fortfarande finns.

Kathmandu/stadsmiljö:

Stannar du i stadsmiljö under tre veckor så räcker vaccin mot Hepatit A. Finns det dock en risk att du kan bli smittad av Hepatit B via sexuella relationer, sprutor eller tatuering så rekommenderas även vaccin mot det.

Landsbygdsmiljö/backpacking:

För dig som ska upp och vandra i bergen i mer än tre veckor så rekommenderas även vaccin mot Epidemisk hjärnhinneinflammation och vaccin mot tuberkulos om du stannar på landsbygden i mer än 6 månader. Även vaccin mot Tyfoid kan vara värt att se över. Risken för malaria och japansk hjärninflammation finns i landet men ses som mycket låg vilket gör att vaccin inte rekommenderas, men förbyggande åtgärder mot myggor rekommenderas.

Övrigt:

Ska du ut och vandra i bergen är det viktigt att veta om att höjdskillnader skiljer sig mycket för olika personer. Över 2500 meter så blir luften tunnare och många kan få så kallad höjdsjuka. Känner du dig illamående och har huvudvärk så gå ner några tiotals meter tills det går över innan du testar igen. Om det inte försvinner så rekommenderas det inte att fortsätta uppåt. Hela Nepal ligger på höga höjder där huvudstaden Kathmandu startar på 1400 meter.