Vilket vaccin för Vietnam

post thumb
Vilket Vaccin För Vietnam
by Sebastian/ on 15 Apr 2021

Vilket vaccin för Vietnam

Vietnam börjar bli ett av de hetaste resemålen i Asien då många är ute efter den mer äkta känslan av Asien där turismen fortfarande inte tagit över allt för mycket.

Obligatorisk vaccination:

Har du besökt länder tidigare där Gula febern finns behöver du ett vaccinationsintyg mot detta vid inresa. Det är vissa länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen kan finnas, komplett lista finner du vid din vaccinationscentral.

Hanoi/Stadsmiljö:

I stadsmiljöer rekommenderas vaccin mot Hepatit A och även mot B om du kommer ha sexuella relationer, skaffa en tatuering, komma i kontakt med nålar eller om du stanner i mer än 3 veckor i landet. Äter du på enkla restauranger i både städer och landsbygd så kan vaccin mot tyfiod även vara värt att se över.

Landsbygdsmiljö/Backpacking:

Tuberkolos finns fortfarande i landet så om du kommer spendera mycket tid med befolkningen under en lång tid så kan vaccin mot detta vara bra att kolla upp. Malaria finns i landet men vid ytterst få platser. I södra deln hittar du inte Malaria, men i centrala delarna av landet i skogen kan det förekomma och i enstaka fall även ut mot kusten i centrala delen. Gränsen mot Laos och Kina är dock desto malariatätare så det rekommenderas att ha läkemedel med dig om du kommer besöka platser där det är mer än ett dygn till sjukhus. Japansk hjärninflammation som även det sprids via myggor finns i landet, så ska du stanna en lång tid på platser i landsbygden där sjukvården är långt bort kan vaccin vara värt att se över.

Övrigt:

Trafiken i Vietnam är en av de dödligaste i världen, men oftast så är det motorcyklister som omkommer. Välj därför att inte hyra motorcyklar/mopeder och köra runt själv då trafiken är väldigt okontrollerad där trafiken kan komma från båda håll i körbanorna. Använd myggstift och myggnät på kvällen för att minska risken för sjukdomar via myggor och tänk även på att äta väl tillagad mat.