Resevaccinering.se

Vaccinationstips inför semestern

Vaccinationstips

Nu börjar det närma sig högsäsongen för utlandsresor och även om det innebär sol, bad och fantastiska upplevelser så exponeras vi samtidigt i allt högre grad av sjukdomar som vi inte är vana vid. I Sverige går vi ofta och känner oss säkra vilket innebär att många glömmer bort sin vaccination när det vankas semester. Vi tänkte idag dela med oss lite tips över hur du ska tänka när det kommer till vaccinering vid resor.

Ta vaccinet i god tid

Först och främst gäller det att planera sin resa lång tid i förväg. Att åka med någon dags varsel och tro att man hinner vaccinera sig är orimligt. Om du vill ha ett fullt skydd på sin resa så måste du planera in ett besök på vårdcentralen minst 4-6 veckor innan och till och med tidigare för vissa vaccin eftersom de ska tas i omgångar.

Se över ditt grundskydd

I Sverige har de flesta ett bra grundskydd som vi gick när vi var små men det är alltid bra att kolla upp så att du verkligen är skyddad. Grundskyddet handlar bland annat om sjukdomar som difteri, polio, stelkramp och ofta mässling. Det finns även vaccin mot röda hund och påssjuka som kan vara värda att kolla upp om du inte redan blivit vaccinerad mot dessa sjukdomar.

Prata med din vårdcentral

Innan du ska resa iväg så bör du alltid ringa till din vårdcentral eller sjukvårdsupplysningen och fråga hur det ser ut med vaccinering till ditt resmål. Det är även viktigt att informera om hur din vaccinationshistorik ser ut, allergier och eventuella sjukdomar som du har. Vaccinet kan nämligen påverka andra mediciner och framkalla allergichocker så det är viktigt att du är öppen och berättar allt för din vaccinatör. Skulle du vara gravid eller planera en graviditet så bör du fundera över valet av resmål och diskutera riskerna med din läkare. Det är kanske inte det bästa att åka till ett malariadrabbat land med dålig sjukvård om du väntar barn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *