Hoppa till innehåll
Home » Före resan

Före resan

Inför resan utomlands kan det vara bra att se över sitt vaccinationsskydd då det är väldigt vanligt att man glömmer bort att kolla upp vilket vaccin som behövs för resan och om tidigare vaccinationer fortfarande är verksamma i kroppen. Visst kan det verka läskigt med att få en spruta men vad är ett litet stick mot att få en sjukdom som i värsta fall kan leda till döden.

För de flesta resorna ska du klara dig bra med de vaccinationerna som du fick när du var barn som skyddar mot stelkramp, difteri och polio men beroende på vart du ska resa så bör du komplettera med vaccin mot bland annat gulsot, hepatit A och B. Om du beger dig till något lite mer exotiskt land kan du behöva utöka ditt skydd mot malaria, kolera och gula febern.

Det är ofta vid resor till länder i Afrika, Sydamerika och Asien som du bör vara extra noga med ditt skydd och tänk alltid på att vara ute i god tid eftersom vissa vaccin måste tas över en månad innan avresa för att kroppen ska hinna bygga upp ett effektivt skydd mot sjukdomarna.

För att få exakt information om vilket vaccin du behöver ta och vad du ska tänka på vid din resa så är det klokt att höra av dig till sjukvårdsupplysningen eller närmaste vårdcentral. Vissa vaccin är inte lämpliga för barn, gravida och vissa allergiker bör vara extra vaksamma då en del vaccin kan ge allergiska reaktioner.

Dagens vaccin är välutvecklade och brukar ge ett långvarigt skydd i många år men oftast så räcker det inte ett helt liv så du bör verkligen gå till läkaren för att kolla när du senast fick vaccinet. Behövs det fyllas på så är det väl värt pengarna istället för att åka på någon elak sjukdom som kan hänga med väldigt länge och i värsta fall leda till väldigt allvarliga komplikationer.

Oavsett vart du ska resa så var alltid vaksam med vad du äter och försök undvika att dricka kranvatten där det ofta kan finnas bakterier. Ett tips som kan vara bra att testa är att ta Dukoral som är ett oralt vaccin som hjälper till att skapa ett skydd mot kolera och turistdiarré.

Travel. Online travel plans with Covid passport and Covid test. Traveling after quarantine, lockdown